Vitaal leiderschap wat is dat eigenlijk?
27 september 2021 

Vitaal leiderschap wat is dat eigenlijk?

Er is een grote behoefte aan vitaal leiderschap in onze samenleving. Leiders die de processen kunnen begeleiden, die nodig zijn in een omgeving. Maar wat is Vitaal leiderschap eigenlijk? Wat is dan zijn/ haar rol? Waar moet dit naar toe leiden? Vaak wordt het gekoppeld aan gezondheid van medewerkers en hoe je hiermee om moet gaan als manager, maar is dat ook zo?


Het gaat in de basis om 3 dingen:

1 Het creëren van een veilige omgeving

2 Het creëren van betrokkenheid

3 Het in verbinding staan met elkaar

Wanneer er geen veilige omgeving is, is er ook geen vertrouwen en dus ook geen respect voor elkaar. Vitaal leiderschap gaat dus over dat men naar je toe durft te komen en dingen met je wil bespreken of bepaalde zaken met anderen bespreekbaar wil maken. Een veilige leer- werk of woonomgeving is cruciaal om stappen te maken en samen betrokken te zijn. Wanneer jij als vitale leider ergens voor staat en je betrekt anderen daarbij en zij zijn betrokken en worden gehoord, dan pas kom je met elkaar in verbinding. Je gaat het gesprek met elkaar aan. Hoe gaat het eigenlijk met je? Wat speelt er? Wat heb je nodig? Is dat toevallig iets met je gezondheid, dan is dat mooi meegenomen om daar samen dieper op in te gaan.

Vitaal Leiderschap en vitaliteit

Een Vitaal Leider heeft inzicht in de individuele behoeften van zijn of haar team/communityleden. Op het gebied van vitaliteit, herkent een vitaal leider de factoren die vitaliteit beïnvloeden en stelt de juiste vragen om tot de benodigde inzichten te komen. Ook onderscheid een vitaal leider zich van een vitaal manager door zijn/haar leiderschapsvaardigheden; hij/zij draagt niet op, maar begeleidt het proces, waarbij er aandacht is voor onder andere de cultuur en context, de individuele behoeften en belemmeringen en de intrinsieke motivatie.

Een Vitaal Leider is een procesbegeleider en helpt bij het stellen van prioriteiten, zodat er direct stappen gemaakt kunnen worden en er tussentijdse successen gevierd kunnen worden.

Een Vitaal Leider:

  • Begeleid en ondersteund het vitaliteitsproces
  • Is zich voortdurend bewust van het ‘niet-weten’
  • Herkent factoren die vitaliteit beïnvloeden
  • Faciliteert open gesprekken
  • Stelt open vragen
  • Blinkt uit in luisteren, samenvatten en doorvragen
  • Legt verbindingen tussen persoonlijke en organisatieprocessen

Vitaal leiderschap is een basishouding……. Een Vitaliteitsmakelaar® pur sang!

In onze opleiding gaan we hier veel dieper op in en ga je zelf aan de slag wat vitaal leiderschap voor jouw betekent.

Vitaliteitsmakelaar

Over de schrijver
Marcel in een nutshell In plaats van ellenlange verhalen te schrijven zal ik je tijd niet verdoen en een korte opsomming maken. Wil je meer weten? Stuur me simpelweg een berichtje ;-)✅Eerste Vitaliteitsmakelaar® van Nederland ✅Eigenaar CoreVitality ✅Initiatiefnemer van Stichting Vitaal Breda, Vitaliteitsmakelaars.nl en Sports + Vitality ✅30 jaar ervaring binnen de branche Sport & Bewegen, vitaliteit en marketing ✅Dagelijks in de natuur te vinden voor een wandeling of fietsronde op de racefiets ✅Gaat graag op een actieve vakantie naar tropische bestemmingen, maar is ook te porren voor een fietsvakantie in eigen land. ✅Is ooit duikinstructeur geweest ✅Is helemaal gek van carnaval in ut Kielegat ✅Heeft een hekel aan negatieve energie, maar wordt super blij van positieve mensen ✅Houd van een hapje en drankje met vrienden ✅Gaat voor een vitaler en gezonder Nederland? Doe je mee?
Reactie plaatsen