Ontwikkel-kracht als kans

Leven is ontwikkelen en ons potentieel zal zich als vanzelfsprekend floreren. Tja, was dat maar zo simpel. Er is bij deze en gene wel wat nodig om zich te (blijven) ontwikkelen. Het start bijvoorbeeld met de vraag; ‘Als je later groot bent, wat wil je dan worden?’

Deze vraag is zelfs op volwassen leeftijd voor velen lastig te beantwoorden.

Wat als we op jonge leeftijd ons meer kunnen bezighouden met deze vraag, met de zingeving, ontwikkelkracht en basale vraagstukken zoals; ‘Wat maakt je blij? Wat zijn je drijfveren? Wat wil je nu?’

Het onderwijssysteem is de laatste eeuw uitgegroeid tot een variété aan mogelijkheden, zowel op primaire, secundair als tertiair onderwijs. Dit is geweldig en tevens lijkt de jeugd door ‘de bomen het bos niet meer te zien’. Wat als we het kind achter de leerling aanspreken en juist als basis deze waardevolle vragen stellen, optimaal het vertrouwen bieden zodat er vanuit een veilige haven een zelf-bekrachtigende ontwikkeling ingezet kan worden.

De balans tussen zinvolle cognitie en persoonlijke bewustwording mag interdisciplinair bewaakt worden door ‘de mens’ achter de professional in verbinding te brengen met ‘het kind’ achter de leerling.

Future Job Design… We leven in een wereld waarbij de baan van morgen nog niet bekend is, laat staan het benodigde opleidingstraject. Hoe klinkt het als we meer aandacht hebben voor de ‘vangnetten’ in organisaties en de ontwikkeling ook kans geven om te ontdekken, ruimte bieden om ook verkeerde keuzes te kunnen maken of het zogenaamde ‘falen’ toe te laten. Al doende leert men toch? Met vallen en opstaan zijn we immers gaan lopen. Mits er voldoende uitnodiging is voor ontwikkeling en op zijn/haar eigen authentieke wijze kan groeien in dit proces.

Primaire Onderwijs

Voor het primaire onderwijs is het super waardevol dat we momenteel aandacht hebben voor projecten als ‘de gezonde basisschool’ en tevens vraag ik me af of we niet te-kort-door-de bocht-vliegen.

Hoe klinkt het als we vitaliteit in het primair onderwijs breder gaan zien en de empathie en verbinding met de ouders meenemen in dit proces. We doen het samen toch?

It takes a village to raise vitality,

it takes a inspiring village to raise a child,

it takes an emphatic village to support the parents!

Tips

Welke tip heb jij? Delen is niet alleen fijn, tevens zeer zinvol om samen onze mouwen op te stropen en ons in te zetten voor een vitalere leeromgeving.

Graag nodigen we je uit voor onze wekelijkse online verbindingssessies in april 2021 iedere di en vrij 13-14u waarbij we samen kunnen groeien.

Teamwork makes the vitality dream work!

Vitaliteitsmakelaars® NL

TIP: Download ons E-book https://vitaliteitsmakelaars.nl/inschrijfformulier-10-tips-lokale-vitaliteitscommunity/

of meld je aan voor https://www.facebook.com/groups/verbindersvoorvitalegroei om je nog meer te inspireren

Met dank aan de deelnemers van de inspiratiesessie; vitale verbindingssessie van dinsdag 13 april 13-14u:

Emilie Groot
Inge Bloemen Verhofstad
Aswin Steenhof
Marcel de Visser
Emilie Groot

Over de schrijver
Samenwerken, nieuwe verbindingen leggen, inspireren en het delen van kennis geeft me voortschrijdende ontwikkeling in (persoonlijk) leiderschap. Ik zet graag mensen ‘in beweging’ met als doel te inspireren tot zelfmanagement, onze maatschappij te ondersteunen en te begeleiden naar een duurzaam en gezond gedrag. Wat maakt mij optimaal vitaal? Dat is een vraag die je je altijd mag blijven stellen.
Reactie plaatsen